dinsdag 11 juni 2013

Frans stokbrood bakken



Ingrediënten :

  • 1 kilo tarwe meel
  • 15 gr verse gist
  • 25 gr zout
  • 500 ml water
Als meel gebruik ik het biologisch dynamisch tarwemeel van de natuurwinkel. Deze bevat veel gluten. Als je toevallig een molenaar in de buurt hebt kan je daar natuurlijk je meel halen, maar belangrijk is dat je meel 10% gluten bevat. Je kan ook eindeloos variëren met verschillende meelsoorten.

Doe het meel in een grote teil en voeg het zout toe en meng deze droge ingrediënten door elkaar. Doe in een maatbeker 400 ml koud water en in een andere 100 ml lauw water met de gist. Voeg nu beetje bij beetje de 400 ml water toe en zorg dat dit goed opgenomen wordt in het deeg. Voeg als laatst het water met de opgeloste gist toe en kneed het deeg tot een mooie bal. Kneed het deeg niet teveel door. Dek je deeg af met een schone theedoek en laat op een droge plek rijzen.
  • laat het deeg 20 minuten rijzen en sla dan een paar keer goed op het deeg
  • laat weer 20 minuten rijzen en sla het deeg weer door
  • de laatste keer 20 minuten rijzen en doorslaan
  • laat het deeg nu minimaal 2 uur rijzen

Verdeel je deeg nu in stukken van ongeveer 250gr. Je kan uit dit deeg 6 middel grote stokbroden maken. Bestrooi je houten werkplek met bloem en rol de stukken met een deegroller in de lengte van een stokbrood. Rol vervolgens het deeg op tot een stokbrood rol.




Plaats de stokbroden op een stuk bakpapier en laat weer minimaal een uur rijzen. Ik bak de broden altijd voor om ze wanneer afgekoeld zijn in te vriezen maar je kan ze ook direct afbakken. Plaats een grote bak water onderin de oven. Dit zorgt ervoor dat het brood een krokante korst krijgt. Direct voor je het brood in de oven doet snij je met een scherp mes een diepe snee overlangs het brood in de vorm van een golf en bestrijk het brood met water. Wanneer je het brood wilt voorbakken doe je dit 25 minuten op 150°C en wil je deze direct afbakken dan 25 minuten op 220°C.



En klaar zijn je voorgebakken stokbroden om in te vriezen, zodat je altijd vers afbak brood in huis hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.