vrijdag 7 juni 2013

Geklaarde boter, ghee



Benodigdheden:

  • 1 kilo boerenroomboter
  • pan met een dikke bodem
Zet de pan op laag vuur en laat deze ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. De eiwitten en de melkbestandsdelen zullen zich nu scheiden van het vet. Er zullen tussendoor luchtbellen omstaan en het vet zal zachtjes pruttelen dit betekent dat het vocht in het vet aan het verdampen is. Haal de pan van het vuur af en schep voorzichtig de bovenste laag eiwitten van het vet af. Wanneer je dit er allemaal af hebt geschept blijft er een heldere pan vet over met onderin een licht gelige wolk. Dit zijn de melkbestandsdelen. Schenk nu het vet voorzichtig door een zeef over in een schone glazen pot maar zorg ervoor dat het melkbestandsdeel achter blijft in de pan. Et voilà nu heb je geklaarde boter. De boter is nu nog vloeibaar en om deze te laten stollen laat je hem even afkoelen en zet je hem vervolgens gewoon een paar uurtjes in de koelkast. Verder kan je de boter net als alle andere oliën en vetten buiten de koelkast bewaren.




 
 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.