zaterdag 8 juni 2013

Verse pasta maken

Inmiddels eten we in Nederland met dank aan de Italianen aardig veel pasta. Alleen komt de pasta die we in de supermarkt kopen niet eens in de buurt bij pasta zoals je deze in Italië krijgt . Gelukkig heb je in de grote steden wel traiteurs die vers gemaakte pasta verkopen en de "verse pasta" uit de supermarkt wil ik het niet eens over hebben. In pasta zitten verse eieren verwerkt dus deze kan niet zonder conserveringsmiddelen in de koeling bewaard worden en dus wordt deze wanneer de pasta niet dezelfde dag geconsumeerd wordt, direct ingevroren. Pasta maken met bloem is ook mogelijk maar dan moet het waarschijnlijk een andere benaming krijgen. Echte authentieke pasta maak je namelijk met durummeel. In Nederland ook wel griesmeel genaamd. Misschien ken je het ook wel van couscous, daarvan is het namelijk ook het basisingredient.

Ik heb geen pasta machine dus ga lekker old skool tewerk met een deegroller en een scherp mes. En droog de pasta op een houten hanger.

Ingrediënten:

  • 500 gr durummeel (te koop bij o.a. de natuurwinkel)
  • 4 verse eieren
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • bloem
Benodigdheden:

  • Houtenwerkplank
  • deegroller
  • scherp mes
  • vork
  • houten hangers

Doe ongeveer driekwart van de meel in een hoopje op de houten werkplank. Maak dan een kuiltje in het midden en breek daar twee van de eieren in en kluts deze los met een vork. Vermeng de meel met de eieren totdat de eieren volledig zijn opgenomen. maak weer een kuiltje in het meel en breek de andere twee eieren in het midden. Kluts deze ook los met de vork en voeg nog een beetje meel toe. Voeg nu de olijfolie en de resterende meel toe. Kneed het meel zo'n 7 a 8 keer door totdat je een mooie homogene massa hebt. Laat het deeg verwikkeld in plasticfolie dan ongeveer 20 minuten rusten. Maak ondertussen je werkplank schoon. Zo en nu kan als je geen pastamachine hebt het echte werk beginnen.

Bestrooi de werkplank en de deegroller met bloem  en rol de pasta deeg uit tot de dikte waarin je deze wilt hebben en snij hier met een scherp mes mooie pasta van. Laat de pasta dan een paar uur drogen. Dit kan je op een fancy pasta rek doen maar een houten hanger werkt hetzelfde. Om de pasta te bereiden, doe je een pan met ruim water en wat zout op het vuur. Zodra het water kookt kan je de pasta erin doen. Wanneer deze boven komt drijven is hij gaar, zijnde all dente. Dit is in enkele minuten gebeurd dus blijf bij je pan. Als je de pasta eerst heb ingevroren duurt het iets langer.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie.