donderdag 7 november 2013

Chocolade Fudge met pistache noten

 

De welbekende Engelse lekkernij en niet al te moeilijk om te maken, het enige wat vereist is, is een beetje geduld en dan zeg ik alleen maar eerlijk zullen wij alles delen.....NOT!

Ingrediënten:
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 ml)
  • 450 gr demerara suiker ( dit is een fijne rietsuiker en ik gebruik de rode rietsuiker hiervoor)
  • 150 ml volle melk
  • 115 gr boter
  • 100 gr pure chocolade
  • 100 gr ongebrande en ongezouten pistache nootjes
  • een grote saus pan met anti aanbak laag
  • een bakblik met een doorsnede van 20cm
  • bakpapier
Rooster de pistache nootjes 10 min in een voorverwarmde oven van 200°C. Hak deze wanneer afgekoeld samen met de chocolade fijn.

 
Doe dan de gecondenseerde melk samen met de boter in de pan en voeg dan de suiker toe en zorg dat deze in het midden blijft en niet aan de randen gaat kleven en zich daar kristalliseert. Dit zorgt anders voor suiker klontjes in je fudge.
 


Laat de mix nu 10 tot 15 minuten op matig vuur terwijl je voortdurend blijft roeren. Zorg ervoor dat de suiker volledig is opgelost. Op een gegeven moment ontstaat er een soort lava achtige emulsie en heeft het de tempratuur van 118°C bereikt, dit is wanneer je de pan van het vuur kan halen. Wanneer je geen thermometer hebt kun je dit controleren door een eetlepel van de fudge in een bak met ijswater te doen. Er moet dan een balletje naar de bodem zakken. Wanneer je deze na een paar seconde eruit haalt moet je een kneedbaar balletje in je handen hebben. is dit nog niet het geval doe de fudge dan nog even op het vuur, terwijl je blijft roeren en voer de test nogmaals uit.

Haal de fudge van het vuur en blijf nog +/- 10 minuten roeren totdat je een dikke emulsie krijgt die bijna een bal vormt. Dit is een aardig zwaar werkje, maar kan je mogelijk ook met een mixer doen. Meng nu de gehakte chocolade en de pistache nootjes door de fudge en doe deze in de met bakpapier beklede bakblik. Laat de fudge 30 min staan alvorens deze in stukken te snijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.