vrijdag 15 november 2013

Erwtensoep 2.0


Erwten soep met een kleine twist dat was de opdracht die ik kreeg toen er een erwtensoep pakket in mijn handen werd gedrukt. En ja ik ben de uitdaging aan gegaan. Het blijft erwtensoep alleen heb ik de smaak iets verfijnd er dus een kleine twist aan gegeven en ik kan zeggen dat hij goed, heel goed in de smaak is gevallen dus laat de winter maar komen!

Ingrediënten:
  • 500 gr spliterwten
  • 500 gr krabbetjes (Spareribs)
  • 1 hamschijf
  • 2 rookworsten
  • 1 knolselderie
  • 3 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje selderij
  • 1 winterpeen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 350 ml vleesfond
  • 250 ml crème fraiche
  • 200 ml witte port
  • paar druppels worcestersaus
  • zout en peper
  • 2 liter water
  • 1 eetlepel geklaarde boter
Ingrediënten voor het roggebrood met hüttenkäse salade:
  • roggebrood
  • 400 gr hüttenkäse
  • 2 eieren
  • 250 spekjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 takjes peterselie
  • peper en zout

Doe de hamschijf en de krabbetjes in een braadslede met een ui, twee teentjes knoflook en de helft van de selderij. Plaats deze 30 min in een voorverwarmde oven van 200°C. Snij de rest van de uien, de knoflook en de selderij fijn. Schil de winterpeen en de knolselderie en snij deze ook in stukken. Was de spliterwten in een zeef totdat het water helder is.

Plaats een grote soeppan op het vuur en bak in een eetlepel geklaarde boter de uien en de knoflook glazig. Doe dan de peen ,knolselderie en laurier erbij en bak even mee. Blus af met de rest van de port en voeg de fond en het water toe. Voeg nu het vlees en de spliterwten toe en laat 2 uur op laag vuur sudderen.

Haal het vlees en de laurier uit de pan. Verwijder het vlees van de botten en snij in stukjes. Pureer de soep en voeg de crème fraiche toe. Doe het gesneden vlees en de laurier terug in de pan. Voeg de kruidnagels toe en de worcestersaus en laat de soep trekken. De soep kan je het beste een avond van te voren maken. Voor je de erwten soep gaat opdienen kook je de rookworsten nog 15 minuten mee, haal ze dan uit de pan en snij deze in plakken. Dien door de soep op. Op de foto heb ik nog wat gebakken spekjes apart gehouden van de hüttenkäse en door de soep gedaan.

Voor de hüttenkäse salade kook de eieren hard, bak de spekjes in hun eigen vet krokant en voeg de sjalotjes in plakjes toe. Pel de eieren en laat de spekjes even uitlekken. Snij de eieren en de peterselie fijn en meng samen met de spekjes door de hüttenkäse. Maak op smaak met peper en zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.