donderdag 7 november 2013

Surinaamse pindasoep met tomtom


Pindasoep is een inmiddels bekende soep geworden in Nederland. Deze soep heeft als basis pindakaas. En wat maakt de soep echt authentiek, ja dat is als basis zelfgemaakte pindakaas. Een recept waar u menig mee zult verrassen.

Ingrediënten voor de pindakaas:
  • 500 gr onbewerkte pinda's
  • 2 eetlepels arachideolie  (pinda olie)
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels rietsuiker (demerara suiker)
Bak de pinda's in een grote koekenpan zonder vet, onder voortdurend roeren goudgeel en krokant. Laat de pinda's afkoelen en doe ze dan in de blender met de olie, zout en suiker. Blend dit totdat er een smeuïge pindakaas ontstaat.

Ingrediënten voor de tomtom:
  • 4 bakbananen, 2 rijpe en 2 groenen
  • 1 eetlepel zout
Snij de bananen met schil in stukken en kook ze 30 minuten lang met schil en zout in een ruime pan met water. Laat ze uitlekken en verwijder de schil. Doe de stukken vervolgens in de blender en maal ze helemaal fijn. Maak er balletjes van.

Ingrediënten voor de soep:
  • de pindakaas
  • 3 kippenpoten
  • 200 gr zoutvlees
  • 300 gr schenkelvlees
  • 4 uien
  • 3 tomaten
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 bosje selderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 liter water
  • 4 dl runderfond
  • 200 ml kokos cream
  • 2 madame jeanette
  • 10 pigment korrels
  • peper en zout
Kook eerst de zoutvlees in een pan met water uit. Dit doe je om een groot deel van het zout eruit te halen. Doe dit 2 maal met vers water. Was ondertussen de kippenpoten en hak deze in vier stukken. Snij de zoutvlees wanneer uitgekookt ook in kleine repen. Bestrooi het vlees met peper en zout Doe deze dan samen met de kip en de schenkel in een braadslede en doe deze met, een gesneden ui, 2 teentjes knoflook en de helft van de selderij, 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C en laat deze braden in het vet van het vlees.

Snij de rest van de knoflook, uien, selderij en de tomaten in kleine stukjes en braad deze met de laurierblaadjes even aan in arachideolie in een grote soeppan. Voeg het vlees uit de oven toe met het vet uit de braadslee dat je door de zeef haalt. Voeg dan het water en fond toe en laat 10 minuten sudderen. Roer dan de pindakaas goed door de soep en voeg als laatste de kokos cream, de madame jeanette en de helft van de tomtom toe en laat op laag vuur doorsudderen. Let goed op dat je de soep goed blijft roeren want deze kan anders aankoeken op de bodem. Serveer de soep met een balletje tomtom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.