woensdag 4 december 2013

Roomboter Pepernoten



Na veel uitproberen heb ik er een iets ander recept van gemaakt. De basterd suiker vervang ik door rode rietsuiker of palmsuiker en inplaats van zonnebloem olie gebruik ik gewoon roomboter. En ja wie is er niet opgegroeid met pepernoten!

Ingrediënten:

  • 250 gr rauwe honing
  • 170 gr palm of rode rietsuiker
  • 500 gr roggebloem (te koop bij de natuurwinkel of online)
  • 5 gr zout
  • 20 gr gemalen anijszaad
  • 42 gr water
  • 5 gr backing soda
  • roomboter
Doe de bloem, zout, anijszaad en suiker in een mengkom. Verwarm de honing tot 90ºC. Voeg de honing toe aan de bloem mix. Kneed dit even voorzichtig door want het is nog heet. Laat het mengsel even afkoelen. Meng de backing soda met het water en kneed dit door de deeg. Laat het mengsel een paar uur staan.

Vet een bakblik in met roomboter. Zorg ook dat je genoeg boter op je handen hebt en maak dan rolletjes van het deeg en snij in plakjes. Maak van de plakjes kleine rotjes met je vingers en doe ze in het bakblik. Bak de pepernoten 20 minuten in de oven op 180ºC. Haal de pepernoten uit de oven en laat deze afkoelen. Wanneer de pepernoten zijn afgekoeld trek deze dan uit elkaar.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.