dinsdag 26 november 2013

Fiadoe


Fiadoe is een Surinaamse taart met als basis rum rozijnen. Hij is ook het lekkerst wanneer je je rozijnen geruime tijd van te voren in rum laat weken. Ik heb soms maanden lang mijn rum rozijnen in een weckpot in de kast staan. Ook voor dit recept gebruik ik rode rietsuiker, roomboter en natuurlijk echte vanille.

Ingrediënten voor het deeg:
  • 50 gr rode rietsuiker
  • 200 ml volle melk op kamertempratuur (houdbare melk)
  • 600 gr bloem
  • 200 gr roomboter op kamertempratuur
  • 2 eieren
  • 15 gr verse gist
  • 1 vanille stokje
Doe de bloem in een grote meng kom en meng de suiker erdoor. Kneed de boter door de bloem en klop de eieren los. Laat ook de gist eerst oplossen in de melk. Ga met de botte kant van een mes over de lengte van het vanille stokje en snij deze dan met de punt open. Schraap het vanille merg eruit en doe deze bij de melk. Meng nu eerst de losgeklopte eieren door de bloem en voeg tijdens het kneden beetje bij beetje het melk mengsel toe. Doe een theedoek over het deeg en laat deze twee uur rijzen. Sla het deeg nog een paar keer door tijdens het rijs proces.

Ingrediënten rum rozijnen vulling:
  • 400 gr rum rozijnen
  • 150 gr sukade
  • 100 gr amandelschaafsel
  • 1 theelepel kaneel
  • 150 gr rode rietsuiker
  • 1 vanille stokje
  • 5 eetlepels rum van de rozijnen
Snij de sukade fijn en doe deze met de rozijnen en amandelschaafsel in een kom. Snij het vanille stokje open en voeg het schraapsel toe aan rozijnen mengsel samen met de suiker, kaneel en rum. Schep alles goed door elkaar.

Ingrediënten voor de afwerking:
  • 250 ml volle melk
  • 50 gr suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • roomboter
  • rum van de rozijnen
  • disco dip
Vet een bakblik in met boter. Verdeel het deeg in twee delen. Rol een deel deeg uit met een deegroller en bestrijk deze ook met boter. Bekleed het ingevette bakblik met het deeg. Rol het andeg ook uit en bestrijk ook deze met boter. Doe het rozijnen mengsel in een baan op het deeg en maak er rolletjes van. ( zie foto)

Plaat de rolletjes ook het blik met een kleine afstand ertussen zodat het de rolletjes kunnen uitzetten. (zie foto)

Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng de melk met de suiker en kaneel en giet de helft over de Fiadoe. Giet de andere helft van het melkmengsel na 30 minuten over de Fiadoe. Bak de Fiadoe in totaal 45 minuten in de oven. Besprenkel de warme Fiadoe met rum en wat disco dip en dek deze af met een theedoek om af te koelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.